Avaleht / Elu / Tervise- ja kaalulangetusblogid / Paleo ja toorvegan piparkoogid

Paleo ja toorvegan piparkoogid

Viimasest retseptipostitusest on küll teab mis aeg möödas. Tegelikult polnud mul isegi mitte plaanis seda postitust kirjutada, kui ei oleks ootamatult sadanud mu postkasti kiri. Paistab, et lugejatel on meeles, et meisterdasin vahepeal piparkooke, mis on 100% paleo, toor, vegan, suhkruvabad, laktoosivabad ja gluteenivabad. Ühesõnaga KÕIGILE! Ka mu suhkrulembeline perekond kiitis need igati heaks ja pole saanud veel kelleltki tagasisidet, et need ei oleks maitsenud paremini kui klassikalised piparkoogid. No tõesti, looduse poolt ja tervislik toit maitseb ALATI paremini, kui igasugune jama, mis poelettidel leidub.

tervislikud-vegan-toor-piparkoogid-õpituba

Ma küll olin kindel, et seda retsepti ma ei jaga, sest tegemist on tõesti minu suure sünnitisega, mis mitmete katsetamiste käigus alles oma kõrgpunkti leidis ja ideaalsena välja kukkus. Soovisin, et need piparkoogid näeksid ilmavalgust vaid minu käe all ja ma saaksin teile kõigile neid pakkuda kas oma kohvikus või järsku isegi poelettidel. Kuni ma seda aga veel teha ei saa, siis soovin seda rõõmu siiski teiega jagada. Et mitte keegi ei jääks ilma tervislikest piparkookidest ning saaks neid perega koos ikka koos meisterdada ja tervislikult nautida.

merilin-taimre-jõulud-kingitus-õpituba-tervislik

Mõni mõtleb, et olen hulluks läinud, et juba jõulud mõttes on. Aga tuleb mullegi see vähe ootamatult, kui poodides on kõrvitsad juba piparkookide ja jõulukaunistuste vastu vahetatud. Nagu sõbranna rääkis, siis Tallinna Kaubamaja Kodumaailmas on jõulud juba täies hoos! Ma, hull, alles nädal tagasi vahetasin oma suvejalanõud sügiseste vastu. Paistab, et peaks juba talvekarvad ka kapist välja otsima!

piparkook-jõulu-workshop

Ja ega piparkooke pole kunagi liiga vara või hilja valmistada. Ma võiks neid kasvõi aastaringselt süüa. Küll aga kaotaksid nad oma võlu. Pole midagi paremat kui hõrk piparkoogivürtsi lõhn, mis täidab sooja toa, äratab süljeerituse ning paneb kõrvus aisakellad helisema.

tervislik-piparkoogi-taigen

Minu piparkoogid pole just tavapärased. Ei ole ka sellised nagu poodides müüdavad öko või käsitsi valmistatud piparkoogid, kus siiski kasutakse suhkrut ja jahu, lihtsalt valgele suhkrule alternatiivset roosuhkrut, kookossuhkrut, agaavisiirupit ja nisujahu asemel näiteks tatrajahu.

paleo-toor-suhkruvaba-piparkook

Tegemist on täiesti toor, vegan ja Paleo piparkookidega, sisaldades vaid looduslikke koostisaineid ning looduslikult esinevaid suhkruid. Piparkoogid teevad magusaks datlid, mis on üks tervislikemaid suhkrurikkaid vilju. Sisaldades rohkelt lahustuvaid kiudaineid, soodustavad datlid seedetrakti tegevust. Lisaks sisaldavad need kaaliumi, seleeni, rauda, orgaanilist väävlit, mangaani, vaske ja magneesiumi.

medifur-toidukuivati-dehüdraator

On tõsi, et datlid annavad rohkem kaloreid kui enamik puuvilju, kuid need on suurepäraseks asendajaks suhkrule. Olles naatriumi-, rasva- ja kolesteroolivabad ja hea kiudaineteallikas, aitavad need vältida kaalutõusu. Pealegi lisavad datlid magustoitudele imehea karamellise lõhna ja maitse. Nii valmib karamellikaste minu kodus vaid datlitest! Ei mingit lääget suhkrust üledoosi nagu klassikalise karamellikastme puhul.

piparkook-tervislik-gluteenivaba

Lisaks on datlid väga heaks siduvaks aineks. Selle olulisus väljendub just toorvegan kokkamisel, kui munaga pole midagi ära teha. Kuigi banaan on üks teine hea alternatiiv, siis piparkookidesse banaani lisamine oleks puhta patt! Rööviks ju igasuguse piparkoogimaitse kohe ära.

paljas-porgand-paleo-toor-vegan-piparkook

Kui poes datleid valite, siis ma olen saanud oma vitsad ja õnnistused kätte. Et neid (keskmisest kallimaid) puuvilju mitte raisata valesid ostes, siis annan kohe oma soovitused:

  • liiga kuivad datlid – datlid on kõvad, kuivad ja murenevad (nt Arimex)
  • kividega datlid – datlid, millelt pole kivi eemaldatud. Kui ka on kivideta datlid, siis veendu absoluutselt iga datli puhul, et kivi on kindlasti eemaldatud, sest see rikub muidu nii blenderi kui toidu.
  • siirupiga datlid – datlite pehmuse ja mahlakuse säilitamiseks on lisatud datlitele suhkrusiirupit (ühed sellised on värskete puuviljade hulgas müügil datlid taldrikul)
  • pehmed datlid – ainuõiged, mida osta! Datlid on katsudes pehmed, värsked ning tihtipeale ei vaja isegi leotamist mitte (nt Seeberger ja Rainbow).

paleo-toorpiparkoogid-paljas-porgand

Ja muidugi seisneb nende piparkookide võlu selles, et neist ei pea üldse tegemagi klassikalisi küpsetatud kujukesi. Kui armastad toortoitu rohkem või oled tüüpiline vormimise-käigus-söön-pool-taigent-ära inimene nagu mina, siis jätagi taigen küpsetamata. Rulli peopesade vahel hoopis pallikesed ning hoiusta neid külmikus. Justkui piparkoogimaitselised energiapallid! See on isiklikult minu eelistus.

piparkoogi-taigen-toor-jõulu-õpituba

Magus, pehme, mahlakas, kiudaineterikas, suhkruvaba, laktoosivaba, gluteenivaba, jõululik, kergelt vürtsikas, karamelline.

Paleo ja toorvegan piparkoogid   image Prindi Ettevalmistus 10 minutit Küpsetamine 20 minutit Valmistamisaeg 30 minutit   Tõeliselt magusad, pehmed ja mahlakad piparkoogid! Ei sisalda laktoosi, gluteeni ega suhkrut ning maitsevad paremini veel kui klassikalised piparkoogid. Naudi kas toorel või küpsetatud kujul. Autor: Merilin Taimre Retsepti tüüp: Magustoit Kogus: 1 päts Koostisained
  • 300 g kivideta datleid
  • 150 g indiapähklivõid
  • 2½ spl kookosjahu
  • 2 spl magustamata toorkakaopulbrit
  • 1 spl vanilliekstrakti
  • 1 tl piparkoogivürtsi
  • ¾ tl kaneeli
  • ¾ tl ingveripulbrit
  • ½ tl mandliekstrakti
  • noaotsatäis Himaalaja soola
Valmistamine
  1. Pane datlid keeduvette likku.
  2. Sega suuremas kausis kokku kõik kuivained.
  3. Seejärel purusta pehmeks leotatud datlid ühtlaseks pastaks ning lisa kaussi koos ülejäänud koostisainetega.
  4. Sega hoolikalt, kuni moodustub ühtlane taignapall.
  5. Kileta ning jäta üleöö külma seisma.
  6. Järgmisel päeval valmista sellest piparkooke nii nagu piparkooke ikka!
  7. Tee laud, taignarull ja taigna pind (kookos)jahuseks.
  8. *Rulli taigen õhemaks (u 2 cm paksuseks – selle taignaga maitsevad paksemad piparkoogid paremini), vorme kasutades tee oma lemmikud piparkoogikujukesed ning pista 175-kraadisesse ahju u 15-20 minutiks!
Märkused * Piparkooke võib vabalt nautida ka toorel kujul. Selleks veereta neist pallikesed ning hoiusta neid külmkapis. Maitsevad justkui piparkoogienergiapallid. 3.5.3228

The post Paleo ja toorvegan piparkoogid appeared first on Paljas Porgand.

Sarnast lugemist:

  1. Tule ma õpetan sind TERVISLIKKE toorpiparkooke valmistama!
  2. Häid jõule minu esimeste Paleo piparkookidega
  3. Preili Paleost sai Paljas Porgand
  4. Porgand testib: kalorivaba pasta, spreikookosõli, Paleo maitseained



originaalpostitus

identicon
Otsid tervislikke, lihtsaid ja MAITSVAID retsepte? Hoopis tervisealast nõustamist? Aa, tean-tean... tahad keha vormi saada ja fitnessiga tegeleda? No enivei, oled õiges kohas! Olen teinud su eest raske töö ära ja kandnud kõik sulle hõbe-kandikul ette! Sina ainult söö ja saavuta hea vorm!

Loe samast kategooriast

Kas sinul on subtiitrid paigas?

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); …